Historia
Warszawska Piekarnia Mechaniczna przy ul.Stolarskiej 2/4 powstała na samym początku XX w. w okolicach 1900 roku. Od tego czasu stoi w niezmienionej formie.
Najbardziej charakterystycznym punktem budowli są dwa górujące nad cała posesją kominy.
Elewacja jest udekorowana cegłą ceramiczną, nieotynkowaną zgodnie z ówczesnymi
trendami architektury przemysłowej.
W 1936 r. piekarnia należała do Stefana Wiechowicza, który codziennie zaopatrywał w świeże pieczywo praskich mieszkańców. Właściciel zmarł w 1943 roku w obozie koncentracyjnym na Majdanku.
Piekarnia przetrwała II wojnę światową i po wojnie w okolicy budynku codziennie można było spotkać wyczuwalny zapach świeżutkiej bułki.
Wyposażenie piekarni zachowało się w doskonałym stanie.
W środku budynku mieścił się ogromny piec, którego rozpalenie trwało 48 godzin.
Budynek aktualnie
W 2010 roku rozważano utworzenie w środku Muzeum Warszawskiego Piekarnictwa, ale nie
zrealizowano planów i budynek zaczął popadać w ruinę.
W październiku 2012 roku Tomasz Purchała wydzierżawił i zaczął pracować nad remontem
piekarni. Miejsce zostało reaktywowane jako miejsce eventowe „Wypieki Kultury”
Od zamknięcia w 2015 roku „Wypieki Kultury” zastanawiano się, w jaki sposób można wykorzystać opuszczony budynek piekarni.
Do dnia dzisiejszego brak planów na reaktywowanie miejsca.